A Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület nyilatkozata a közösségi médiában való hírek megosztásáról a koronavírus járvány kapcsán.

A Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület és az általa üzemeltetett EgészségKommandó (www.e-kommando.hu) a hiteles online betegfelvilágosítás, egészségügyi kommunikáció támogatására jött létre, melyre most, az eszkalálódó koronavírus járvány kapcsán kifejezetten nagy szükség van. A járványt övező bizonytalanság, tapasztalatlanság kapcsán nagyon sok félinformáció, szakmailag nem ellenőrzött, sokszor téves tájékoztató anyag kering az interneten, és kerül ellenőrzés nélkül megosztásra Facebookon. A jó szándék ellenére a nem megfelelő információ megosztása többet árthat, mint amit használ. Éppen ezért szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy vakon, alaposabb tájékozódás nélkül ne osszunk meg semmilyen tartalmat!

Az EgészségKommandó szempontrendszerével összhangban létrehoztunk egy infografikát, ami segíthet az olvasott hírek pontosabb megítélésében, a hitelesség ellenőrzésében. Mielőtt megnyomja egy koronavírus hír kapcsán a megosztás gombot Facebookon, a következő kérdéseket fontos tisztázni:

  • Infografikával a megtévesztő egészségügyi tartalmak ellenTudjuk, hogy ki írta a szöveget, ki vállalja a felelősséget a leírtakért?
  • Tudjuk, hogy ért-e a témához, van-e egészségügyi végzettsége, orvos?
  • Tudjuk, hogy mi az az oldal, ahol megjelent a hír (pl. független híroldal, vagy pedig egy webshop, ahol valami csodaszert akarnak eladni)?
  • Tudjuk, hogy mikor írták a szöveget, mennyire friss a hír?
  • Tudjuk-e, hogy honnan származik eredetileg a hír, hivatkoznak-e szakmai forrásokra?

Szintén nagyon fontos kérdés, hogy a hír, amit olvasunk, mennyire van összhangban a korábbi ismereteinkkel, illetve a többi hírforrással. Az álhírek általában szembemennek a mainstream médiában fellelhető hírekkel, információkkal, és sokszor csábítóan egyszerű megoldást kínálnak az egészségügyi kérdésekre. Gyakran a gyógyszeripar vagy az egészségügyben dolgozók maffia-szerű működése révén szándékosan eltitkolt információként látnak napvilágot. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a sok ezer magyar egészségügyi dolgozó is a lehető legegyszerűbben szeretné megoldani a koronavírus okozta válsághelyzetet, és a kínai vagy az olasz tapasztalat mutatja, hogy nem szabad félvállról venni a veszélyt. Ennek pedig az egyik legfőbb pillére a hiteles tájékoztatás.

Óriási a felelősségünk, mivel nem csak magunknak árthatunk, hanem másoknak is. Legyen bennünk egészséges szkepticizmus, és ne okvetlen mi akarjuk a leggyorsabban továbbítani a koronavírussal kapcsolatos legérdekesebb híreket. Hiteles forrásokból tájékozódjunk, és csak a hivatalos híreket osszuk meg a jószándékú tájékoztatási ösztönünket kielégítendő!

Budapest, 2020.03.18.

Matics Katalin              dr. Horváth Tamás PhD.        Lukács Katalin
ügyvezető alelnök                        elnök                                     elnökségi tag