A hét elején kaptunk egy felkérést a Hack the Crisis Hungary szervezőitől, hogy segítsük egészségügyi szakértőként a most hétvégére tervezett kezdeményezésüket. A Hack the Crisis egy 48 órás maratoni fejlesztői verseny a koronavírus járvány kapcsán, ahol olyan info-kommunikációs és technológiai projektekkel lehetett indulni, amelyek a COVID-19 idején segítik a társadalmat átvészelni a nehéz időket. A rendezvény így definiálta magát:

A Hack The Crisis Hungary esemény célja, hogy Magyarország fejlesztői olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek a koronavírus okozta nehéz helyzetben támogatják a kulcsfontosságú szakembereket, szervezeteket, közösségeket, illetve oktatási intézményeket. A rendezvény Észtországból érkezett el hozzánk, ahol első ízben valósították meg a Hack the Crisis online hackathont és ötletversenyt. A fontosságát és relevanciáját mi sem bizonyítja jobban, minthogy néhány nap alatt több mint 30 ország csatlakozott a kezdeményezéshez.

4 kategóriában lehetett projekteket indítani:
#save life
#save community
#save small bussinesses
#save education

Ebből értelemszerűen a #save life volt az egészségügyi kategória, amit így írtak le a szervezők:
Az egészségügyi dolgozók és az egész egészségügyi rendszer van jelenleg leginkább kitéve a koronavírus következményeinek az egyre több fertőzött miatt. Hogyan segíthetjük a munkájukat? Milyen alternatív megoldásokat tudunk adni a még nem fertőzötteknek, hogy hozzájáruljanak az egészségügy leterheltségének csökkentéséhez?

Az EgészségKommandó részéről egy 5 fős szakértői csapatot állítottunk ki, melyben Matics Kata és Lukács Kata mint egészségügyi kommunikációs szakember, Csupor Dezső mint gyógyszerész, és Varga Zsuzsa, valamint Horváth Tamás mint orvos adtunk tanácsokat az egészségügyi projekteken dolgozó fejlesztői csapatoknak. Péntek délutántól vasárnap délig öten több, mint 30 konzultációt adtunk összesen közel 20 projektben. Rendkívül impresszív volt megélni, hogy majdnem ezer informatikus, fejlesztő, szakértőkkel megtámogatva hogyan igyekszik 48 órán keresztül valamely COVID-19-cel kapcsolatos ötletből egy működőképes, kézzelfogható támogató szoftver, applikáció, weboldal, chatbot, szenzor stb. tervét kialakítani, amit aztán pár nap, esetleg 1-2 hét alatt le lehet ténylegesen fejleszteni. Jó volt látni, ahogy állnak össze a csapatok, formálódnak a gondolatok, kialakulnak a fókuszok, és ebből egyszercsak kipottyan egy olyan terv, amiben jó a problémafelvetés, használható a megoldás, és még jó esetben költséghatékony a végső fejlesztés is.

Például milyen ötletekbe, kezdeményezésekbe botlottunk bele, mikről kellett véleményt mondani, minek kapcsán adtunk tanácsot, további fejlesztési ötleteket?
– Hangvezérelt digitális kórlap, ami különböző hardverekkel működtethető, pl. okostelefonra telepített alkalmazás, mikroport, mikrofon, stb. Ezzel eszközök (billentyűzet, telefon) fogdosása csökkenthető, a fertőzött és a nem fertőzött területek közti “átdokumentálás” egyszerűsödik, megoldódik. Arról nem beszélve, hogy a diktálás, hangbevitel a gépelés helyett felgyorsít folyamatokat, nem csak járvány idején.
– Sorbanállás helyett web alapú sorszámhúzó rendszer, hogy ne kelljen sok embernek egy helyen indokolatlanul sok időt tölteni, ami kritikus járvány idején.
– Gyógyszerészek által adminisztrált közösségi felület, ahol a leggyakoribb gyógyszerrel kapcsolatos kérdéseket AI ismerné fel, és adna rá választ.
– Facebook messenger alapú chatbot, ami a legfontosabb, COVID-19-cel kapcsolatos aktuális és általános információkkal látja el a betegeket.
– Olcsó szenzor, ami alapvető paramétereket mér (hőmérséklet, vér oxigenizáció, légzésszám), időszakosan küldi az adatokat a számítógépre, és jelez, ha negatív irányú változás van. Így több ember monitorozható egyszerre, kevesebb személyzettel.
– Web alapú, tünetekre fókuszáló algoritmus, amivel a házi karanténban lévő betegek napi bejelentkezéssel tudják magukat monitorozni, a háziorvos igénybevétele nélkül.

Végül vasárnap délig összesen 134 csapat adott be elbírálásra valamilyen projektet. A győzteseket szándékosan nem soroltuk fel az előző példáknál, a végére hagytuk őket. Az első helyezett a Covibed nevű projekt lett, ami egy QR kód alapú ágynyilvántartó rendszer. Ennek segítségével real time egyszerűen monitorozható, hol van szabad normál kórházi ágy, intenzív osztályos ágy, illetve lélegeztetőgép. A különdíjat pedig a dokivideo projekt vitte el, ami egy mozgáselemző program segítségével személyes találkozás nélkül tud kontrollálni mozgásszervi funkcionális betegségeket. Büszkeséggel tölt el minket, hogy mind a két díjazott projektben az EgészségKommandó csapata is adott tanácsot! Gratulálunk nekik is, és minden résztvevőnek, pláne a szervezőknek!