Hiteles Egészség-kommunikációért Egyesület

A Hiteles Egészség-kommunikációért Egyesület célja, hogy javítson a magyar online, laikus és szakmai, egészségüggyel kapcsolatos kommunikáción.

  1. Az egyesület célja, hogy kiemelje és ajánlja a hiteles magyar, egészségügyi felvilágosítással, edukációval foglalkozó honlapokat laikusok, betegek, valamint az egészségügyben dolgozók részére.
  2. Az egyesület célja, hogy létrehozzon az online egészségkommunikáció problémáival, és javításával foglalkozó, a laikusok, betegek, és az egészségügyben dolgozók edukálását elősegítő online tartalmakat, anyagokat, azokat propagálja, illetve felületet biztosítson az egyesületen kívülről érkező, hasonló célú tartalmaknak.
  3. Az egyesület célja, hogy teret adjon az online egészségkommunikáció javításával kapcsolatos gondolkodásnak, tervezésnek, szellemi műhely formájában. Ezek eredményeként az egyesület célja, hogy a fentieken túl is bővítse tevékenységét a magyar online egészségkommunikáció még hatékonyabb javítása érdekében.

A Hiteles Egészség-kommunikációért Egyesület alapítói

Dr. Horváth Tamás – HEK Egyesület elnöke

Dr. Horváth Tamás fül- orr- gégész, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főorvosa, az ENT House Budapest magánrendelő társalapítója, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karának oktatója. 2016-ban szerzett PhD fokozatot a belsőfül működésével kapcsolatos kutatásai eredményeképpen. Az internet egészségügyi vonatkozásai a 2000-es évek közepén keltették fel érdeklődését. 2009 óta heti gyakorisággal ír egy fül- orr- gégészeti blogot (ENT House blog), rendszeresen ad elő online egészségkommunikációs és orvosi edukációval kapcsolatos fórumokon, valamint orvosi szaklapokban is publikál az internet és az orvoslás kapcsolatáról. 2017-ben neki ítélték a Magyar Orvosi Kamara Média díját egészségügyi ismeretterjesztés kategóriában.
drhorvathtamas.com

 Matics Kata – HEK Egyesület ügyvezetői alelnöke

Matics Kata online kommunikációs szakértő és az Intima.hu nőgyógyászati portál alapító-ügyvezetője 2009 óta. 16 éve dolgozik médiában, amely idő alatt értékes tapasztalatokat szerzett print, majd online területen a legnagyobb hazai kiadóvállalatoknál. Másoddiplomáját online marketing szakértőként a MÜTF-ön szerezte és azóta folyamatosan képzi magát (SEO specialista – 2011, Inbound Marketing Akadémia – 2014). Egészségügyi szakemberek számára már több worskshopot szervezett, az utóbbi két évben pedig SEO és tartalommarketing témában tartott előadásokat gyógyszermarketingesek részére. Az Intima.hu portállal 2011-ben az Év Honlapja Különdíját, 2016-ban a Nekem szól! Egészségértés díját vehette át lakossági kommunikációban. Weboldalán hiteles egészségügyi tartalmakat jelentet meg érthető nyelven, mivel legfontosabb célja a betegedukáció, azaz a lakosság egészségértésének fejlesztése.

Dr. Meskó Bertalan – elnökségi tag

Dr. Meskó Bertalan orvosként végzett 2009-ben a Debreceni Egyetemen Weszprémy díjasként, 2012-ben PhD fokozatot szerzett a klinikai genomika területén.
Hogy egyesíthesse az orvos és technológiai szemléletét, új szakmát alkotott „orvosi jövőkutató” (medical futurist) néven, melyben küldetése, hogy a hasznos technológiai újításokat behozza a mindennapi klinikai gyakorlatba.
Az Egyesült Államokban 2014-ben megjelent, The Guide to the Future of Medicine, című könyve az Amazon globális top 100-as listájába is bekerült.
Több mint 500 előadást tartott a jövő orvoslásáról a Yale, Stanford és Harvard Egyetemektől egészen az Egészségügyi Világszervezet központjáig. A Singularity University által a NASA központjában szervezett exkluzív Futuremed kurzus előadója is volt.
Egyedüli magyarként a jövő egészségügyét meghatározó innovátorok nemzetközi Future Health 100 listájába került be, 2016-ban pedig a digitális egészségügy legnagyobb hatású szakértőjének választották globálisan. A Kreatív Magazin a „25 legkreatívabb magyar”, a Forbes pedig a „30 legsikeresebb 30 év alatti fiatal” közé választotta 2013-ban.
Megjelent már cikke a jövő orvoslásáról a CNN főoldalán, megemlítették már a New York Times-ban, a TIME magazinban, a FORBES-ban, és a BBC-ben is.
A Magyar Tudományos Akadémia Jövőkutatói Albizottságának köztestületi tagja.

Dr. Asztalos Katalin, ügyvéd

Orvoscsaládból származik, így nem áll messze tőle az egészségügy. 2001-ben végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi karán, 2005-ben jogi szakvizsgát és ügyvédi esküt tett le. Szakmáján belül túlnyomó részt a polgári peres és nem peres ügyekkel foglalkozik, melyek során jelentős szerepet játszott az ingatlanjogi esetek ellátása (ingatlan adásvételi szerződések megkötése, Földhivatali ügyintézések, ingatlanforgalmazás, hitelintézés). A gazdasági jog terén cégjogi ügyek intézését (alapítás, módosítás) valamint cégek képviseletét is rendszeresen ellátja, így több állandó megbízással rendelkezik a gazdasági életben jelentős szerepet betöltő társaságoknál. Családjogi ügyek képviseletét is ellát.

Dr. Csupor Dezső gyógyszerész

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának docense, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Kutatóként gyógynövény-hatóanyagok kémiai és biológiai vizsgálatával foglalkozik, gyógyszerész- és orvostanhallgatóknak fitoterápiát oktat. A kutatás és egyetemi oktatás mellett nagy hangsúlyt helyez az ismeretterjesztésre, száznál több továbbképző-ismeretterjesztő cikk, több könyv szerzője és szerkesztője. A 2012-ben indult, gyógynövényekkel, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhitek, rémhírek eloszlatásával, tisztázásával foglalkozó Ködpiszkáló blog alapítója.

Dr. Ipoly-Topál Gitta, háziorvos

Háziorvos, blogger és három gyerekes anya. 2006-ban végezett a Semmelweiss Egyetemen, utána háziorvosnak állt. 2010-ben indította útjára aHáziorvos.blogját, ahol az egészség megőrzésével és visszaszerzésével kapcsolatos információkat közvetített közérthető stílusban. Saját körzete nincs, helyettesítéseket vállal, illetve havonta 3-4 alkalommal ügyel egy vidéki központi ügyeleti szolgálatban.

Jó Marianna, programvezető

A Női Egészségmegőrző Program és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen vezetője

Dr. Kelemen Csaba, szülész-nőgyógyász endokrinológus adjunktus

Orvosi tanulmányait a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végezte szülész-nőgyógyász-, majd endokrinológus szakorvosként. Egyetem után Japánban, az akitai Red Cross Hospitalban dolgozott egy évig, egy japán állami ösztöndíj keretében, majd a budapesti MÁV Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán helyezkedett el. Jelenleg a Szent János Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán dolgozik. Orvosi munkája mellett számtalan betegedukációs cikket írt laikusok számára, amely saját weboldalán, valamint egészségportálokon és magazinokban is megjelent.

Kun J Viktória, újságíró
Lukács Katalin egészség-kommunikációs szakértő

2005 óta dolgozik online média területen. Nevéhez fűződik az első, kizárólag az evidence-based orvoslás tanaira épülő, laikusoknak szóló nagy elérésű egészségportál, a Webbeteg.hu 2008-as elindítása, majd a Szinapszis Cégcsoport B2C egészség tartalmú média-portfóliójának kialakítása, fejlesztése. Jelenleg a Centrál Médiacsoport egészség és parenting tartalmú digitális és print termékeit vezeti. Felelősségének tekinti, hogy kiálljon minden olyan kezdeményezés mellett, amelyek elősegítik, hogy a félrevezető egészségügyi tartalmak helyett minél több hiteles tartalom legyen elérhető a magyar internetezők számára.

Dr. Simonfalvi Ildikó, radiológus főorvos, egészségügyi szakújságíró, szakfordító

Szegeden született és a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerezte általános orvosi diplomát 1987-ben. Első munkahelye a SZTE Radiológiai Klinikája volt, ahol 1992-ben tette le a radiológiai szakvizsgát. Több rövidebb-hosszabb külföldi tanulmányúton, továbbképzésen vett részt többek között Charlotte-ban, Grazban, Halléban, Pamplonában stb., és egy évet élt és dolgozott az Egyesült Királyságban, Readingben is. Rövid ideig egy nagy fővárosi kórház radiológiai osztályán dolgozott, 1999 óta azonban vállalkozóként főként privát diagnosztikai centrumokban, kisebb részben közkórházakban vállal műszakokat. Radiológusként a szakmai megbízhatóságon és pontosságon túl kiemelt figyelmet fordít a betegekkel való kommunikációra, a barátságos, empatikus hangnemre, a beteg nyelvére „lefordított” korrekt tájékoztatásra.
Szakújságíróként és angol nyelvű szakfordítóként is dolgozik, ami számára munka, hobbi és szerelem is egyben. A laikusoknak szánt szakmai anyagok írása és fordítása során mindvégig azt tartja szem előtt, hogy szakmabéliként laikusoknak írni hatalmas felelősség!

Dr. Szűcs Ákos PhD, általános sebész, klinikai orvos

2002-ben végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán. Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében kezdett tudományos munkát, PhD disszertációját 2008-ban védte meg. Sebészet szakvizsgát 2010-ben tett, jelenleg a Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinikáján dolgozik egyetemi tanársegédként. Főbb érdeklődési és kutatási területe a hasnyálmirigy betegségek konzervatív és sebészi kezelése, általános sebészeti kórképek ellátása.

 

Egyre többen támogatják kezdeményezésünket, csatlakozzon hozzánk Ön is! >>